Pages

Sunday, October 17, 2010

kemajuan yang merosakkan..

20 oktober 2010 nie.. melaka secara rasminya akn diisytiharkn negeri maju dan dptla join negeri selangor.. dan jika xde halangan dan izin-Nya, Malaysia juga akan diisytiharkn negara maju pada tahun 2020 nnt..

najib pun dh bentangkn bajet tuk 2011 yang dijangka akan mendorong dan meletakkan mesia menjadi negara yang high-income pada masa hadapan seterusnya berhasil mencapai kemajuan pada tahun 2020 selaras dengan wawasan mahathir..

tp sedar tak kita semua.. bahwa kemajuan yang ingin kita kejar nie.. adalah kemajuan semata2 duniawi berdasarkan landasan2 yang dibentangkan oleh kerajaan yang digunapakai sebagai platform tuk menjadi negara maju..

tidaklah salah untuk menjadikan mesia nie sebuah negara yang maju dan rakyat dapat menikmati segala kemajuan yang ada dengan mudah tanpa meminggirkan seorang rakyat pun..

tapi negara maju yang mcm manakah kita nk contoh? klu kt teruskn dasar pandang ke timur sprti mahathir buat.. dan jadikan negara timur sbg model negara maju.. kita akan dapat menjadi negara maju yg begitu hebat skali.. USA pun xmampu lawan jepun.. tp kite kn igt.. kemajuan jepun hanya dunia sahaja sehinggakn rohani mereka kekosongan.. faktanya.. setiap hari must akan ada yg bunuh diri akibat tekanan yg dihadapinya.. jika kerohanian mereka turut maju.. maka xkn ada lagi mslh bunuh diri..

mgkn akan ada org ckp.. kita amik je ap yg baik dr negeri jepun 2 dan tgglkn bnd buruk.. erm.. logik akal mmg btul dh.. tp cuba kt lihat sekeliling kita.. mesia pada tahun 2010.. 10 tahun sblm menjadi negara maju.. bebrapa banyak kemungkaran yang berleluasa.. brapa byk tmpt2 syaitan didirikan stiap hari.. brapa byk org mnjadi sombong dan takbur serta angkuh dgn penciptanya?? berapa byk .... (isi la sendirinya.. ak pun xmampu nk sebut dh)..

klu nk ikutkn.. mesia dh byk bngunan tinggi2.. shinggakn ada KLCC yang dlu pernah mnjadi bgnn trtinggi di dunia tetapi akhlak rakyatnya semakin hari menjadi smakin runtuh dan hilang bgitu saje.. kalu begini la keadaan kite pada ms pengisytiharan negara maju pada tahun 2020... kmungkinan amarah Allah akan kena gk kt kita semua..

spatutnya kt haruslah lebihkan rohani dari duniawi.. pemerintah wajib sediakn landasan bagi negara dan rakyt tuk mencapai negara maju 2020 dan pada ms yang sm memperhebatkan dan memperbanyakan pengisian2 rohani spy mesia pada tahun 2020 menjadi negara yang maju dari segi materialnya dan mewah dengan akhlak dan penuh kerohanian pada rakyatnya...


No comments: